onsdag 31 oktober 2007

NUTEK skall byta namn?


Efter att ryktet om NUTEK.s nedläggning har gått som en löpeld genom landet tycks det inte tagit fyr på NUTEK. När jag igår var på NUTEK trodde jag att jag skulle mötas av sorgsna miner och deppiga personer. Så var inte fallet. Nej nya lokaler, god stämning och en förtröstan inför framtiden. En veteran formulerade det hela ungefär så här "Vadå NUTEK, vad vi heter spelar faktiskt ingen roll. Det är många företag som byter namn och loggo.
Det är snarare en nytändning. Lite omorganisation. Möjlighet till lite lönelyft för somliga och sedan är det bara att köra vidare som förr. Att inriktningen eventuellt skulle ändras lite spelade ingen roll. Det hade skett så många gånger förr så det var bara bra att det händer lite i korridorerna. Tanken på att några skulle vara tvungna att lämna skutan fanns knappast. Några går i pension och viss minskning i nyanställningen skulle kanske inträffa, men det var inget allarmerande i detta. Tänk så fint det är att vara statligt anställd. Ingen risk att lönen slutar komma och ibland får man en kick av att byta visitkortsdesign.
Man kan inte annat än att bli förundrad över förhållanderna. Men för de som jobbar på NUTEK är läget lugnt.

fredag 26 oktober 2007

Vad gör regeringen åt näringspolitiken?

Vi minnesgoda har starka förväntningar på alliansregeringen. Efter att under åratal ha hört företrädare för allianspartierna i olika sammanhang, i debatter, i riksdagen, i media och i personliga möten kritisera den s-märkta näringspolitiken kan man inte låta bli att undra över dagens situation. Varför kör man inte igång förändringsarbetet? Vi företagare (om jag nu får göra mig till tals för oss alla) har trott att minst följande skulle hända snabbt:
1) Minska myndigheternas makt över företagen
2) Underlätta administrationen av moms och skatter så att vi inte likviditetsbelastas med preliminära skatter samt med moms som ännu inte flutit in
3) Avveckla konkurrensen från offentligt ägda företag. Skattemedel borde kunna användas till något bättre än att driva företag med
4) Avskaffa ALMI, NUTEK, Vinnova och länsstyrelsepengar till "företagsstöd"
5) Avskaffa föråldrad arbetslagstiftning med förturer och regler för uppsägning som inte passar företag med mindre än 20 anställda.
6) Inför en riskdelningsfond som möjliggör för företag att dela risken med staten i nysatsningar med hög risk (lån med återbetalning)

Dessutom tycker vi att staten skall ta fram ny skattelagstiftning som är anpassad för småföretagens villkor, dvs inga specialregler som missgynnar fåmansföretag, inte tolkningsföreträde hos skattemyndigheten vad gäller tvister, inga av skattemyndigheten utdömnda "böter" för enligt myndigheten felaktig skattehantering. Tvister mellan myndighet och företag bör avgöras av fristående domstol och inte av andra myndigheter.

Ja detta var bara en smakbit av vad vi förväntar oss. När blir det action och slut på snacket?

fredag 12 oktober 2007

myndigheternas näringspolitik

Efter att ha haft kontakter med ALMI, NUTEK och Vinnova för att få lite uppbackning i vår utveckling av produkter och produktion kan jag konstatera att det finns en massa föreställningar hos dessa myndigheter om vad som skall göras för att utveckla företagen i Sverige. Dessa uppfattningar tycks komma uppifrån några styrande myndighetspersoner som fått för sig att än det ena än det andra är bra att stödja och på samma sätt stryker man bort områden och möjliga statliga insatser efter eget huvud. Hur kan det komma sig att det finns ett antal centralbyråkrater som vet bäst hur vi skall utveckla vårt företag? De regler man infört för onekligen tanken till planekonomi och 5-årsplaner som man var så duktig på i Sovjetunionen. Uppfyllelsen av planerna tycks precis som där också gå mycket bra. Sålunda är alla ALMIS, NUTEK och Vinnovas program för utveckling av företagen i Sverige mycket framgångsrika. Det visar deras egna mätningar mycket klart. Alltså vet de bäst!

tisdag 9 oktober 2007

Lurad på konfekten

Efter att ha varit i kontakt med ALMI ett antal gånger för att få ordning på vår ansökan om bidrag till produktutveckling, som de ger under en förfärligt massa villkor, fick vi i förra veckan in vår ansökan. När jag nu ringde för att höra när man kan förvänta sig ett beslut är svaret, hör och häpna - "Det beror på om det blir några pengar från regeringen. De pengar vi fått för 2007 har varit slut sedan i våras". Va, - de har inga pengar - men liktväl talat ALMI väl för att vi skall göra en ansökan, som faktiskt tog ganska mycket tid och kraft. Hela tiden visste ALMI att det inte fanns några pengar att hämta. Nu vill man att vi skall skriva till regeringen och klaga på att ALMI inte fått mera bidragspengar att dela ut!
Fy Fy Fy är det enda jag kan säga, lurad på konfekten. Vår ansökan är dock enligt ALMI bra för deras statistik. Man kan visa att det är många företag som vill ha bidrag, vilket i detta fall inte är sant. Vi ville först låna pengarna, men det fanns hinder även där, så ALMI föreslog ett bidrag eftersom det fanns bidragspengar till produktutveckling. Men vi blev lurade, frågan är varför??

tisdag 2 oktober 2007

Regionen använder skattemedel för att konkurrera ut företag !

Visste ni att region Skåne har en verksamhet som med hjälp av skattemedel konkurrerar ut privata företag? Det verkar som om region skåne har en ambition att expandera sin verksamhet inom många områden och att man använder skattemedel för att etablera verksamheter som tidigare skötts av privata företag. Dessa kan svårligen konkurrera med regionens verksamhet så det är bara att packa igen eller göra något annat. Varför finns det ingen regel som hindrar stat, regioner, kommuner att bedriva med företag konkurrerande verksamhet ? Man kan ju ha en viss förståelse om det gäller basservice som sjukvård, elförsörjning, vatten och avlopp, även om det även här kan finnas väl så bra privata alternativ. När det gäller verksamhet som bedrivs av mindre företag och handlar om tjänster som redan är väletablerade på marknaden av privata företag blir man upprörd. Uppenbart verkar motivet vara att ge jobb till anställda på regionen som därmed lyckas dra in en del pengar från marknaden till sina egna löner. Detta måste uppföra, att vi först betalar skatt och sedan används dessa pengar till att konkurrera ut de som dragit in skatteunderlaget är inte bara dumt utan borde vara olagligt!

måndag 1 oktober 2007

skattegranskning

Idag fick jag besök av två personer från skattemyndigheten, de ville ha svar på några frågor om mina kostnader. Jag tog de runt i vårt utvecklingslab och förklarade vad vi håller på med. Det kan inte vara så lätt att sitta och granska företags underlag och verifikationer och inte veta vad de arbetar med så jag ägnade lång tid åt att beskriva vår verksamhet. Förhoppningsvis har de nu bättre förståelse för vad vi gör så vi slipper dumma frågor. Den granskning man startat verkar på mig som ganska oproffessionell, man vill ha information om sambandet mellan vissa kostnader och intäkter i vår verksamhet, Som alla företagare vet är det ibland oklar, speciellt när det gäller vår utvecklingsverksamhet. Hur som helst så hoppas jag att saken är ur världen