torsdag 3 december 2009

Akta er för strukturfonderna

EUs strukturfonder hanteras i Sverige av tillväxtverket. Ett av målen är att få fram fler växande företag och man gör utlysningar där man som företag kan söka stöd för projekt med upp tilll 50 % finansiering från strukturfonderna och med krav på att de övriga 50 % kommer från offentlig finansiär. Dvs privata pengar räknas inte in. Man kan alltså säga att offentliga pengar är de som räknas. Privata pengar är inte riktiga pengar när man skall hålla på med företagsutveckling. Nu till varningen. Om man som företag lyckats få ihop ett projekt och driver projektet så skall man inte tro att man får pengarna från tillväxtverket. De har en kolossal byråkrati, massor med regler som alla syftar till att hindra dig från att få pengarna. Du kanske har upphandlat underkonsulter på ett enligt deras mening felaktigt sätt, eller du kanske har anställda som har extra pensionsförsäkringar, tjänstebil eller andra saker som inte tillväxtverket anser att man skall ha som ersättning för arbetet. konsekvensen blir inga pengar. Med tanke på att den här typen av projekt inte gagnar din egen verksamhet så blir det enda möjliga utfallet för dig som företag att du förlorar pengar på projektet. Förluster som du antagligen inte räknat med. Att handläggningstiden dessutom är mycket lång gör att summan av kardemumman blir att det som verkade som en bra möjlighet vänds till ett hot mot din verksamhet. Så akta er för tillväxtverket och strukturfonderna.

onsdag 2 december 2009

Regeringen tror inte på industrin utan på konsten

Alliansregeringen har misslyckats med sin näringspolitik. Av någon anledning har man fått för sig att företagen lever i en annan värld än resten av landet. Maud Olofsson har gång på gång och i olika sammanhang fört fram att regeringen inte skall satsa medel på insatser för industrins utveckling. Det får industrin och alla småföretag runt industrierna klara själva. Däremot satsar man gärna på sådant som inte är företag och sysselsättningsfrämjande verksamheter. Senast satte man 73 Mkr för att främja "kreativa näringar", med det tycks man mena konstnärskap, kultur och hur de skall leda till entreprenörer som utvecklar företag. Budskapet är solklart framtiden ligger inte i industriella verksamheter och dagens små och medelstora företag utan i nya företag som är kreativa och konstnärskopplade. Alla andra företag är sålunda kreativa näringar utan stagnerade före dettingar som det inte är värt att satsa på. Tyvärr är detta långt från verkligheten. Kännetecknande för landets företag är att de är kreativa och har stark kompetens. Men regeringen har valt att blunda för alla de goda möjligheter som finns i befintliga företag och prioriterar pengar till olika typer av poppisprojekt. 100 Mkr till att kvinnliga företagare kan nätverka, 73 mkr till kretiva näringar för att personer skall kunna gå på nätverksarrangemang, osv. tar man med alla pengar som regeringen låter tillväxtverket slussa till kommuner, regioner och länsstyrelser under rubriken näringslivsutveckling talar vi om många sköna miljarder till "möten, coaching, mingel, insperationsseminarier, lära känna dina egna krafter, mm aktiviteter. Allt för att stimulera företagsutvecklingen. De befintliga företagen med verksamheter som innebär tillverkning, marknadsföring och försäljning av någon produkt eller tjänst hör inte hemma här. Alla gamla företagare som ser denna utveckling och som skulle behöva en utsträckt hand från regeringen får istället ett finger i luften.

lördag 28 november 2009

Tillväxtverket motarbetar företagsutveckling

Tillväxtverket eller Nutek som det hette tidigare anger att man verkar för fler och växande företag som sin målsättning. För det får man ett antal miljarder kronor per år att spendera på företagsutveckling. Tyvärr är det få företag som fått glädje av alla dessa pengar. Istället för företagsutveckling använder man pengarna på kommuner länsstyrelser och regioner som får bra tillskott i kassan för att anställa "näringslivsutvecklare" av olika slag. Det är personer som åker runt på möten och konferenser och pratar och pratar om företagsutveckling. Man har work shop, konferenser, frukostmöten, studiebesök, erfarenhetsutbyte mm med andra som har samma uppgift. Man studerar statistik och man tar åt sig äran av alla statistiska förändringar som är bra, t.ex fler företag i en viss kommun. Då går man ut och tar äran åt sig. Det är tack vare alla företagsutvecklare på kommunen som det går bra. Att man aldrig varit i närheten av företagets verksamhet och ursprung har ingen betydelse. Fy vad detta är hemskt. Skattemedel, dvs mina pengar, avlönar personer som inte gör ett skapandes gram nytta.

torsdag 19 november 2009

Svensken lyder staten

När staten, dvs personer inom myndigheter säger att vi svenskar skall göra något så lyder vi.
Om socialstyrelsen säger ät 10 skivor bröd om dagen, så gör vi det. Om man säger nu skall ni vaccineras mot svininfluensa så gör vi det, osv. Att tänka själva och fatta egna beslut är inte ett svenskt karaktärsdrag. Nej lydnad mot överheten är vad som gäller i Sverige. Konsekvensen är också att vi tror att staten och myndighetspersoner är goda och vill oss väl samt att de vet mer än vi vet - annars blir det ju förfärligt konstigt. Att sätta sig upp mot överheten betraktas som att man är asocial, galen, dum eller på annat sätt rubbad.

Tänk om överheten har fel?

Några exempel på fel finns ju i historien. !0 brödbitar var inte så bra idag finns det ingen som påstår att det är bra. Amalgam i tänderna är nu förbjudet. Neurosedyn gav fosterskador, Hitler vann inte kriget så det kanske var dumt att skicka tillbaka motståndsmännen, försurningen av skogarna dödade inte skogarna utan ökade tillväxten, marginalskatter på 90 % ökade inte statens inkomster, ja listan kan göras oändligt lång.
Hur är det då med svininfluensan? Är det långsiktigt bättre för oss att vaccinera oss? eller är det bättre om vi får den relativt lindriga influensan och bygger upp ett immunförsvar som gör oss motståndskraftigare mot dess framtida starkare efterföljare? Uppenbart är vaccineringen ett kortsiktigt skydd som verkar cirka 6 månader och det gör ju oss friskare i vinter, men vad händer om 20 år? Tänk om vi då dör som flugor för att vi under lång tid "skyddat" oss mot influensan med otaliga vaccineringar som inte bygger ett ordentligt immunförsvar? Det går då inte att ångra sig! Frågan är varför är det så många som vaccinerar sig i Sverige och så få i andra länder? Kan förklaringen vara att vi lyder blint medan man inte är lika troende på statens godhet i andra länder?

tisdag 17 november 2009

Regeringen sviker företagen

Många små och medelstora företagare hade stora förväntningar på att alliansregeringen skulle vara deras supporter och se till att företagen inte drabbas av statens illvilja i fortsättningen. Inledningsvis gjorde den nya regeringen bra saker, man tog bort förmögenhetsskatt som drabbade många företagare på ett mycket konstigt sätt och man tog bort arvsskatten till stor glädje för många företagare som inte tidigare sätt en möjlighet att låta företaget gå över i nästa generation. Detta var bra gjort. Men det finns massor som inte gjorts eller som inte blivit bra. En sådan sak är regeringens olika stödpaket till företag som är fullständigt obegripliga satsningar. 3 miljarder till jobbcoacher och 0 till företagscoaching. Det behöver skapas många nya jobb i näringslivet och en hämmande sak är tillgången på riskkapital och kloka råd. Att då skicka 3 miljarder till coacher som hypnotiserar mm arbetslösa för att de skall bli effektivare på att söka jobb är fullständigt galet. Självklart är det företagen som behöver stöd för att anställa och utvecklas. Det blir inga fler jobb för att vi får snyggare cv från de arbetssökande och att vi nu får 300 ansökningar istället för 200 på varje jobb vi lägger ut. Jag tror att väldigt många företag skulle anställa i vart fall en person till om man fick statligt riskkapital för att utveckla produkterna eller satsa på mer marknadsföring. Det skulle ge jobb och det skulle stärka företagen. Men här sviker regeringen och går på handläggarlinjen. Dvs man följer förslag som handläggarna på departement och myndigheter kokar ihop. Förslag som helt saknar verklighetsförankring.

måndag 16 november 2009

Inga pengar till kooperativa företag

Staten har under många år gett statliga bidrag till rådgivning om kooperativt företagande. Anledningen har länge varit svårbegriplig. Att staten finansierar rådgivning kan ibland vara bra men att man finansierar rådgivning som skall leda till ett visst typ av företagande är ofattbart. Varför skall de som bildar något som klassas som kooperativt företagande hjälpas när de som tillsammans bildar ett aktiebolag inte skall ha hjälp? Antagligen ligger en historisk förklaring bakom. En gång i tiden bildades kooperativa verksamheter för att pressa konsumentpriser. Det var OK och Konsum som var främsta exemplen. kooperativa företag var också något som stöttades starkt av socialdemokraterna. man ansåg att privata bolag var kapitalistiska och negativa för konsumenterna. Därför startade man Konsum och OK. Under en tid var de kanske också bra för att bredda konkurrensen. Idag är det nog få som anser att Konsum och OK är marknadens främsta prispressare. Men idealet har levt kvar och staten har varje år skickat in stora summor till rådgivningsverksamhet inom området i hopp om att fler kooperativa företag skall startas. Äntligen tycks regeringen tagit sitt förnuft tillfånga. Ge inga statliga pengar till kooperativ rådgivning.

fredag 25 september 2009

Häxjakt på direktörer

I krisens spår har regeringen valt att angripa näringslivets bonussystem. man tycks försöka inbilla folk att det egentligen är bonusarna och giriga direktörer som står bakom de ekonomiska problem som finns. Det är ett känt trick. Skyll på någon grupp människor. En gång i tiden var det judarnas fel, eller Danskarnas eller kvinnornas eller invandrarnas. Att skylla på andra är den äldsta typen av ursäkt som finns. När det kommer från ledande politiker som gör det blir det gärna en häxjakt. Det sprider och det blir legitimt. På senaste tiden kan jag konstatera att om man i ett sällskap talar om att man är direktör så får man skarpa blickar och det dröjer ofta inte längre än till andra glaset vin så kommer frågan ja och hur mycket bonus har du då? I frågan ligger Ja du är en roffare som är orsak till krisen! Det är du som har gjort att min son blivit arbetslös! Det är antagligen inte Anders Borgs mening att folk skall uppfatta att en direktör är en ohederlig person som snyltar på andra och som måste stoppas. Dock är intresset för att ha direktör på visitkortet lägre än någonsin. Flera egna företagare har bytt ut visitkortet från vd till marknadschef eller liknande. Nej ingen vill hamna i skamvrån. Fina titlar idag är istället coach det är bra det. Effekten av hetsjakten är negativ och det är många som känner sig förföljda av regeringen. Ingen tror väl att detta kommer att förhindra nya lågkonjunkturer?

tisdag 15 september 2009

Tillväxtverket är byråkratins högborg

Tillväxtverket, eller NUTEK, som det hette förr har satsat på att bli Sveriges absolut värsta byråkratifäste. Låt mig ta ett exempel. Tillväxtverket sköter de så kallade strukturfonderna som är EU medel för bl.a tillväxt och utveckling av innovationer och företag. Det är tveklöst den absolut största möjliga finansieringskälla som finns i Sverige för företagsutveckling. Men tillväxtverket har genom olika regelsystem och framförallt tillämpningen av regelsystemen sätt till att inga företag kan få tillgång till pengarna. Det innebär att de som kan använda pengarna för företagsutveckling och innovationer är endast offentliga myndigheter. Pengarna hamnar hos regionernas näringslivskontor, kommuner, länsstyrelser och andra offentliga verksamheter. Det gör att dessa kan anställa massor av näringsliv- och innovationsutvecklare. De mål de har att arbeta mot är antalet nya företag, nya jobb, tillväxt i företag! Det är omöjligt mål. Inte skapas nya företag av handläggare på myndigheter! Men det struntar tillväxtverket i, tvärt om, det är ju bra att inga pengar spiller över till privata verksamheter. Byråkratin är till för att gagna byråkratin.
Att regeringen inte reagerar på detta myndighetsmissbruk beror säkert på att de inte vet och inte kan utan ägnar sig åt röstfiske och att njuta maktens sötma. Att man som politiker har som uppgift att styra och leda är för länge sedan passerat i Sverige.Makten finns hos byråkratin att vi som enkla medborgare tror att makten finns hos regeringen är bara spel för öppen ridå. Verkligheten är att vi styrs av byråkrater som hela tiden stärker sin makt med nya regler och krångel. Byråkratins beslut kan inte heller överklagas, nästa instans är också byråkrati, så vi sitter fast i en byråkratisk diktatur.

tisdag 18 augusti 2009

Tillväxtverket inneffektivt

Några moderata riksdagsledamöter har anlitat riksdagens utredningstjänst för att granska hur skattepengarna används när det gäller företagsutveckling och resultatet förskräcker. Myndigheterna behåller de flesta pengarna själva istället för att använd pengarna som skattebetalarna ställer upp med till det som var meningen. Mer än 60 % av pengarna som avsätts för företagsutveckling stannar på respektive myndighet. Sämst tycks tillväxtmyndigheten före detta NUTEK vara som behåller nära 70 % av pengarna själva istället för att låta pengarna gå till företagsutveckling. Ja det måste jag säga att det förklarar en del av den enorma byråkrati som tillväxtverket har byggt upp och som gör det i stort sätt omöjligt att få ut några medel från tillväxtverket. Även om man får medel beviljade gör byråkratin det så svårt att få ut medlen att det kostar oss företagare mer att tillfredsställa tillväxtverkets alla krav och frågor än vad beviljade medel uppgår till. Fy satan för denna byråkrati och alla dessa granskares och handläggares möda att stoppa företagsutvecklingen i Sverige. Så nu är det upp till politikerna att göra något åt eländet. Det går inte ann att bara konstatera hur det är nu måste man handla! Om man inte gör något åt detta slöseri med skattemedel är jag rädd att alliansregeringen kommer att få problem med rösterna från landets företagare. De löften om sanering av byråkratin som gavs när man var i opposition har man inte gjort verklighet av, i vart fall inte ännu så gå nu till handling och skär ner Tillväxtverket, ALMI och Vinnova till några få handläggare som ser till att få ut resurserna till företagen så att vi kan få fart på utvecklingen

måndag 6 juli 2009

Tung byråkrati hindrar näringslivsutveckling

Fyra moderata riksdagsledamöter skriver om de statliga institutionernas byråkrati i dagens sydsvenska dagbladet.
En utredning visar att av varje miljon kronor som Tillväxtverket får för näringslivsutveckling går 0.6 Mkr till ren administration. Förfärligt. Dessutom är det så att av de 0.4 mkr som går ut av miljonen går en hel del till egna verksamheter i form av ALMI och egna konsulter. Vad som hamnar på oberoende företag är inte känt men det är en liten del av miljonen som hamnar på företag som behöver statens stöd i olika satsningar. Hela upplägget med att myndigheter bygger upp gigantiska administrativa kolosser för att hantera näringslivsutveckling är i stor utsträckning en kopia av hur man gjorde i sovjetunionen och andra planekonomiska system. Så vi är i Sverige kanske den enda kvarvarande stat som fortfarande hyllar planekonomi när det gäller näringslivsutveckling. Varför litar inte alliansregeringen på företagen och avskaffar dessa administrativa byråkratiska kolosser som i första hand genererar jobb till fler byråkrater. Dessutom är det uppenbart så att företagen som händelsevis råkar få del av kolossernas medel hamnar i en byråkratfälla. De medel som slussas vidare till företag har ett vidhängande regelsystem som gör att kostnaden för att få tillgång till medlen ofta är lika höga som medlen. Redovisningar och dokumentationskrav är oändliga. Dessutom följer ett regelsystem med pengarna som gör användningen detaljreglerad. Uppföljning och redovisningskraven har för länge sedan passerat det orimligas gräns. Det gör att de företag som får del av byråkratins satsningar riskerar att gå under i byråkratiskt arbete

måndag 1 juni 2009

Tillväxtverket hindrar utveckling

Att det finns ett tillväxtverk som hindrar företagsutveckling istället för att hjälpa till är en skandal. Om man nu skall ha ett speciellt statligt verk för tillväxt i företag så borde första prioritet vara att man faktiskt är kunnig om företagandets villkor. Så är uppenbart inte fallet. I de kontakter jag har haft med tillväxtverket har superbyråkrati och regeltolkning samt en enorm rädsla för EU granskare varit i centrum. Att försöka verka på företagens villkor är det inte tal om. Nej här gäller det att försöka hitta alla EU regler som säger NEJ och snabbt tillämpa dessa på projekt och företag. Tänk er själv in i situationen där olika handläggare bollar ärenden mellan sig om utbetalningar av EU stöd som beviljats i det oändliga. Man granskar, ställer frågor och återkommer efter någon månad med nya frågor får svar och återkommer med nya frågor och så fortsätter det månad efter månad. Ofta är det frågan om att man upptäckt någon paragraf i EU som man inte tidigare känt till och så ifrågasätter man sådant som man tidigare beviljat. Några pengar har jag inte sätt röken av och risken att vi inte får några ökar hela tiden. Med tanke på att EU projektet gett oss betydande kostnader som vi i naiv godtrogenhet trodde skulle betalas av EU medel- de var ju beviljade har nu i en byråkratisk cirkus förvandlats till intet. Att handläggarna är nya och osäkra och hela tiden påtalar att det är ett krångligt regelsystem gör inte saken bättre. Att vi får säga upp anställda istället för att anställa det förstår man tydligen inte. Att det finns ett samband mellan pengar in på kontot och möjligheten att anställa är tydligen ett obegripligt samband för tillväxtverkets personal. Det är klart arbetar man i en organisation med en oändlig kredit och med skattemedel som hela tiden kan fylla på kassan är det svårt att leva sig in i småföretagens villkor.
Mitt förslag är lägg ner tillväxtverket och låt EU medlen administreras av företagarna eller annan näringslivsorganinsation. Det är synd att pengarna från EU inte kommer till nytta i företagen inte minst nu när behoven av utvecklingsmedel är större än ågonsin

torsdag 28 maj 2009

EUs utvecklingspengar betalas till handläggare istället för till företag

EU har stora program för utveckling av företag. Runt om i EU används dessa pengar för olika utvecklingsprojekt i företag. I Sverige har man dock bestämt att pengarna Inte skall gå till företag utan till kommuner, regioner och andra offentliga verksamheter. På så sätt kan man öka den offentliga budgeten med EU pengar. Rubriken för att få pengar är innovation, utveckling av företag mm. Handläggare av olika slag arbetar sålunda i Sverige med att starta nya företag, utveckla uppfinningar, innovationer och ordna tillväxt i företag. Företag anses inte kunna detta och får inte vara med och dela på pengarna. Upplägget är smart, i Sverige har man bestämt att endast offentliga medel får användas som medfinansiering i projekten. Detta gör att företag som vill satsa på utveckling med egna medel kan inte få tillgång till EU medel det är bara offentliga organs pengar, dvs våra skattemedel som räknas som legitima pengar för företagsutveckling. Detta är ofattbart men ett smart sätt att hålla pengarna i det offentliga istället för att de hamnar på företag. Upplägget är typiskt svenskt och ser givetvis inte ut så i andra länder där pengarna slussas till företag.
Detta gör att Sverige hamnar på efterkälken när det gäller att utveckla företag och sysselsättning, istället får vi en ännu större offentlig apparat med handläggare. Varför tillåter regeringen detta???

onsdag 13 maj 2009

En ny näringspolitik behövs nu

Vad är en näringspolitik värd namnet. Ja inte är det något som finns idag. Näringspolitik idag betyder lite olika saker beroende på vilken samhällsnivå man tittar på. På kommunnivå är det ofta lika med en näringslivschef och en näringslivsavdelning. Det man gör på en sådan avdelning är ofta att ordna möten och informationsdagar. Går man upp på nationell nivå så finns ett tillväxtverk och en hel del andra myndigheter och program som regeringen beslutar om. Gemensamt för dessa är att man betalar löner till massor med människor som har näringslivsfrågor på sitt visitkort. Dessa åker runt i land och rike och även utanför riket för att mötas, ha konferenser och diskutera olika nya möten och konferenser. Några direkta insatser i företag är det aldrig tal om och man ser det inte heller som sin sak. Det är tabu att engagera sig i företag och företagsprojekt. Det handlar istället om innovationssystem, support, rådgivning, förenklings frågor, utbildningar, forskningsprojekt mm som inte berör enskilda företag.
Målet för verksamheten är dock ofta att skapa nya jobb att få fart på tillväxt och affärsutveckling. mål som är företaginriktade. Detta fungerar ej utan alla miljarder (minst 10 om året) är rena hånet mot företagen som i många fall behöver samhällsinsatser för att utvecklas. Det handlar om riskkapital, stöd för produk eller marknadsutveckling, mm: Här är kassan tom och företagen kan inte gå vidare på grund av sådana faktorer.
Tänk om vi kunde ta alla dessa miljarder och slussa dessa direkt ut till utveckling av enskilda företag. det hade blivit en helt annan fart i näringslivet med en sådan näringspolitik. Så vi behöver nu se till att skattemedlen inte förslösas på byråkrater utan hamnar i företagen. Inrätta ett proffsgäng (12 personer) som får i uppgift att investera alla dessa medel direkt i företagen i form av lån och riskkapital. Det behövs nu

onsdag 6 maj 2009

Svenska myndigheter bestämmer allt

Om man behöver ett beslut från det offentliga är det myndigheterna som har makten. Det gäller allt från skatter till sjukvård och barnpassning. Väldigt få beslut är politiska och det gör att det är myndigheterna som bestämmer och har resurserna för alla möjliga typer av beslut. Ja det har gått så långt att politiker nästan inte bestämmer någonting och det dom bestämmer är framlagt av byråkrater på myndigheter. Sålunda har vi en myndighet som bestämmer om miljöfrågor, naturvårdsverket, en myndighet som bestämmer om företagsfrågor, tillväxtverket, en myndighet som hanterar arbetslöshetsfrågor, AMS och så vidare. Detta gör att våra politiker alltid måste fatta beslut som är framtagna av och stöds av respektive myndighet. Om politikerna får för sig att det finns frågor som de måste fatta beslut om så leder det alltid till en utredning, utredningen föreslår att man bildar en myndighet och utredaren blir i allmänhet generaldirektör för denna. Om regeringen fick för sig att man skulle hantera en fråga på annat sätt än var myndigheten anser, vinner myndigheten. De har alla utredningsresurserna och de har sett politiker komma och gå så de sitter tryggt stilla och motarbetar eventuella politikervindar inom den egna verksamheten. Ibland får man mobilisera motstånd men i allmänhet så ids man inte bry sig om de politiska turerna och besluten, det blir ändå som det alltid har varit även när politikerna tar i. Låt mig ta ett gott exempel. Vi hade en gång en myndighet som hette STU (styrelsen för teknisk utveckling) efter politisk turbulens och beslut la man ner myndigheten, istället bildades NUTEK (samma personer och lokaler) Alliansen var mycket missnöjda, liksom massor med företag, och man gick hårt fram. Nedläggning beslutades av politikerna. En ny myndighet bildades, tillväxtverket, samma personer och samma verksamhet. När man träffar någon av de gamla på myndigheten skrattar man rått och säger ja ja politikerna kan ju komma och tycka men vi består och vi vet att de är chanslösa mot oss. Vi kan producera rapporter, annonsera, få fram statistik och media uppmärksamhet så att vi har vind i ryggen. politiker är dagsfjärilar. Så sverige styrs av handläggare inte av politiker om det nu var någon som trodde detta. Vi har sålunda inte demokrati utan vi har handokrati!

tisdag 28 april 2009

Näringslivsutveckling Region Skåne

Årsrapport 2008 har hamnat i mina händer och jag dånar. Regions Skånes offentliga spenderbyxor slår i taket. 400 miljoner kronor av skattemedel hanteras av ett gäng "näringslivsutvecklare" på regionen. 100 Mkr från egen ficka och resten från kommuner, statoch EU. hur är det möjligt att våra allianspolitiker satsar så enormt mycket skattepengar på denna lekstuga? Det verkar som om alla spärrar är borta. Nu satsar man på allt från riskfond till produktutveckling, starta nya företag,innovationssystem, skattjakt, mat, hästsport,film mm. Man har så många handläggare att man svämmar över alla kontorsmoduler. Tänk om dess 400 mkr hade gått till regionens utvecklingsintresserade företag. Det hade blivit cirka 400.000 kr per företag! Vad hade inte dessa kunna göra med sådana resurser. I vart fall betydligt mer är regions Skånes pappersvändande och mingel kryddat med studieresor runt om i världen för de anställda. Så mitt förslag är att lägg ner regionens näringslivskontor och låt kommuner som vill ha sådant ha egna. Det ger närhet till företag och förhoppningsvis kan dessa hjälpa till när företag behöver kommunala insatser som bygglov mm

torsdag 23 april 2009

Arbetslöshet botas med utveckling

När arbetslösheten går i höjden sätter staten in "åtgärder". Vad är det? Jo man sätter in åtgärder mot de arbetslösa. Hjälp att söka jobb, hjälp att göra CV. Hjälp att hitta på något att göra. Hjälp att gå på kurs, mm. Allt inriktat på personerna. Detta är fullständigt fel. Självklart leder inte detta till att arbetslösheten minskar. För att minska arbetslösheten måste det bli nya jobb i speciellt i företagen (annars är det ju bara skattepengar som snurrar runt). Hur glir det då fler jobb ?
Jo satsa på att utveckla företagen. Företagen behöver riskkapital, nya produkter, nya marknader mm för att kunna utvecklas och försvara sin position på marknaden. En satsning på företagen är enda vägen att skapa jobb så varför gör inte regeringen det? Istället klankar man ner på företag och företagsledare i en omfattning som vi sällan sett. Helt ofattbart. Den enda förklaring jag kan se är att regeringen saknar förståelse och kompetens vad gäller näringslivets villkor. Så Ut med Maud Olofsson- hon är värdelös som näringsminister och in med någon som har industribakgrund. Passa på och byt ut de övriga byråkraterna på näringsdepartementet som alla tycks ha en bakgrund från offentlig verksamhet. Dessutom sätt Borg och Reinfeldt i skolbänken vad gäller företagande. Speciellt Borg tycks ju sakna känsla för företag och endast gilla nationalekonomi och offentlig verksamhet