torsdag 28 maj 2009

EUs utvecklingspengar betalas till handläggare istället för till företag

EU har stora program för utveckling av företag. Runt om i EU används dessa pengar för olika utvecklingsprojekt i företag. I Sverige har man dock bestämt att pengarna Inte skall gå till företag utan till kommuner, regioner och andra offentliga verksamheter. På så sätt kan man öka den offentliga budgeten med EU pengar. Rubriken för att få pengar är innovation, utveckling av företag mm. Handläggare av olika slag arbetar sålunda i Sverige med att starta nya företag, utveckla uppfinningar, innovationer och ordna tillväxt i företag. Företag anses inte kunna detta och får inte vara med och dela på pengarna. Upplägget är smart, i Sverige har man bestämt att endast offentliga medel får användas som medfinansiering i projekten. Detta gör att företag som vill satsa på utveckling med egna medel kan inte få tillgång till EU medel det är bara offentliga organs pengar, dvs våra skattemedel som räknas som legitima pengar för företagsutveckling. Detta är ofattbart men ett smart sätt att hålla pengarna i det offentliga istället för att de hamnar på företag. Upplägget är typiskt svenskt och ser givetvis inte ut så i andra länder där pengarna slussas till företag.
Detta gör att Sverige hamnar på efterkälken när det gäller att utveckla företag och sysselsättning, istället får vi en ännu större offentlig apparat med handläggare. Varför tillåter regeringen detta???

onsdag 13 maj 2009

En ny näringspolitik behövs nu

Vad är en näringspolitik värd namnet. Ja inte är det något som finns idag. Näringspolitik idag betyder lite olika saker beroende på vilken samhällsnivå man tittar på. På kommunnivå är det ofta lika med en näringslivschef och en näringslivsavdelning. Det man gör på en sådan avdelning är ofta att ordna möten och informationsdagar. Går man upp på nationell nivå så finns ett tillväxtverk och en hel del andra myndigheter och program som regeringen beslutar om. Gemensamt för dessa är att man betalar löner till massor med människor som har näringslivsfrågor på sitt visitkort. Dessa åker runt i land och rike och även utanför riket för att mötas, ha konferenser och diskutera olika nya möten och konferenser. Några direkta insatser i företag är det aldrig tal om och man ser det inte heller som sin sak. Det är tabu att engagera sig i företag och företagsprojekt. Det handlar istället om innovationssystem, support, rådgivning, förenklings frågor, utbildningar, forskningsprojekt mm som inte berör enskilda företag.
Målet för verksamheten är dock ofta att skapa nya jobb att få fart på tillväxt och affärsutveckling. mål som är företaginriktade. Detta fungerar ej utan alla miljarder (minst 10 om året) är rena hånet mot företagen som i många fall behöver samhällsinsatser för att utvecklas. Det handlar om riskkapital, stöd för produk eller marknadsutveckling, mm: Här är kassan tom och företagen kan inte gå vidare på grund av sådana faktorer.
Tänk om vi kunde ta alla dessa miljarder och slussa dessa direkt ut till utveckling av enskilda företag. det hade blivit en helt annan fart i näringslivet med en sådan näringspolitik. Så vi behöver nu se till att skattemedlen inte förslösas på byråkrater utan hamnar i företagen. Inrätta ett proffsgäng (12 personer) som får i uppgift att investera alla dessa medel direkt i företagen i form av lån och riskkapital. Det behövs nu

onsdag 6 maj 2009

Svenska myndigheter bestämmer allt

Om man behöver ett beslut från det offentliga är det myndigheterna som har makten. Det gäller allt från skatter till sjukvård och barnpassning. Väldigt få beslut är politiska och det gör att det är myndigheterna som bestämmer och har resurserna för alla möjliga typer av beslut. Ja det har gått så långt att politiker nästan inte bestämmer någonting och det dom bestämmer är framlagt av byråkrater på myndigheter. Sålunda har vi en myndighet som bestämmer om miljöfrågor, naturvårdsverket, en myndighet som bestämmer om företagsfrågor, tillväxtverket, en myndighet som hanterar arbetslöshetsfrågor, AMS och så vidare. Detta gör att våra politiker alltid måste fatta beslut som är framtagna av och stöds av respektive myndighet. Om politikerna får för sig att det finns frågor som de måste fatta beslut om så leder det alltid till en utredning, utredningen föreslår att man bildar en myndighet och utredaren blir i allmänhet generaldirektör för denna. Om regeringen fick för sig att man skulle hantera en fråga på annat sätt än var myndigheten anser, vinner myndigheten. De har alla utredningsresurserna och de har sett politiker komma och gå så de sitter tryggt stilla och motarbetar eventuella politikervindar inom den egna verksamheten. Ibland får man mobilisera motstånd men i allmänhet så ids man inte bry sig om de politiska turerna och besluten, det blir ändå som det alltid har varit även när politikerna tar i. Låt mig ta ett gott exempel. Vi hade en gång en myndighet som hette STU (styrelsen för teknisk utveckling) efter politisk turbulens och beslut la man ner myndigheten, istället bildades NUTEK (samma personer och lokaler) Alliansen var mycket missnöjda, liksom massor med företag, och man gick hårt fram. Nedläggning beslutades av politikerna. En ny myndighet bildades, tillväxtverket, samma personer och samma verksamhet. När man träffar någon av de gamla på myndigheten skrattar man rått och säger ja ja politikerna kan ju komma och tycka men vi består och vi vet att de är chanslösa mot oss. Vi kan producera rapporter, annonsera, få fram statistik och media uppmärksamhet så att vi har vind i ryggen. politiker är dagsfjärilar. Så sverige styrs av handläggare inte av politiker om det nu var någon som trodde detta. Vi har sålunda inte demokrati utan vi har handokrati!