måndag 11 februari 2013
Varför lägger man inte ner tillväxtverket?
Att en myndighet som tillväxtverket får fortsätta år efter år utan att våra politiker tar tag i detta är svårt att acceptera. Att man bryter mot regeringens regler tycks inte spela någon roll. Slöserier av skattemedel på såväl meningslösa program och projekt och ett eget slöseri med krogbesök Hotellkostnader och oändliga seminarier och möten som endast gynnar konferensarrangörer spelar ingen roll.
Att man ger bidrag till företag som av en tillfällighet eller oftare via gamla kontakter med handläggare på tillväxtverket leder endast till illojal konkurrens. Det finns nog inte en ide eller ett företag som lyckats tack vare tillväxtverket.
Regering efter regering fortsätter med att skicka skattepengar in i detta svarta hål.
Det tycks inte finnas en näringsminister som vågar ta tag i det hela. Antagligen beroende på att myndigheten har förskansat sig starkt med mycket maktmedel att försvara sig. Det handlar som så ofta om pengar. Personer som får bidrag av tillväxtverket ställer upp och försvarar verksamheten. Dvs man försvarar att man själv skall få bibehålla sina konsultuppdrag och förmåner.
Man har också skaffat sig andra mer sofistikerade sätt att försvara sig som handlar om lobbyverksamhet, vänskapskorruption, mm.
Mitt förslag till regeringen är att göra en avvecklingsplan. Den skulle kunna se ut så här:
1) Ge inte tillväxtverket nya uppgifter och program.
Börja med att ta bort deras hantering av strukturfonderna- det är dags för det nu
2) Lägg inte nya uppgifter på tillväxtverket utan använd andra myndigheter istället
3) Minska deras basanslag med 15 % om året i 5 år.
4) Lägg därefter ner resterande verksamhet.
När det gäller de skattepengar man spar in på detta sätt så kan de lämpligtvis användas till att minska skatten för småföretagare eller användas till att stödja nyföretagarcentrum och liknande företagsnära organisationer som gör en verklig insats för att hjälpa personer som vill starta företag.
fredag 1 februari 2013
1 miljard bortkastad på matprojekt
Så händer det igen.
Politiker har fått för sig att man kan stödja mat och restaurangnäringen genom att pytsa ut bidrag till höger och vänster till projekt.
Detta är grundläggande feltänkt som tillämpats ett otalt gånger.
Grundfelet är inte att man satsar på utveckling utan själva upplägget.
Man avsätter stora summor under någon rubrik, mat industri, upplevelse industri, kvinnliga företag, baltiskt sammarbete, miljö utveckling, mm, mm. Antalet påhitt tycks aldrig ta slut.
Klon är att detta kan låta bra men bli helt fel i genomförandet.
Staten skickar pengarna till Tillväxtvewrket, Vinnova eller liknande och sedan låter man ett antal tjänstemän anställa ännu fler handläggare och så småningom utlyser man en tävlan där man får söka pengar och de snyggaste ansökningarna får pengar. Det innebär att de som söker är sådana som kan detta dvs andra handläggare, på kommuner, regioner eller annan offentlig verksamhet.
Att pengarna är tänkta att bidra till affärsutveckling och företagstillväxt är här bara vackra ord. Företag vill man inte ge pengar till och heller inte ha något att göra med.
Pengarna slukas på det sättet upp i möten, middagar, seminarier, studiebesök, lite utrustning till kontoret, kontorskostnader och resor fram och tillbaka till i första hand Stockholm. Förvisso ger det lite driv till Hotell och restauranger men det var inte det som var meningen.
När det hela sedan skall utvärderas anlitar man någon av "utvärderingskonsulterna" som lever på detta. Självklart levererar de i allmänhet positiva rapporter. Jo "pengarna ha använt mycket effektivt" och det har skapat massor med nya jobb- Hallelulja vad vi är bra!!
Verkligheten är dock en helt annan. Om några pengar sipprat ner till verksamheter, ofta då nystartade sådana , som startats för att man kommit över lite bidrag, så är dessa verksamheter konkurrenter till redan befintliga företag och oftast innebär det problem för alla inblandade. Man konkurrerar med hjälp av subventioner och man är inte professionella. Det hela slutar med att minst en verksamhet får avvecklas.
Så vad skall man göra.
Steg 1 ge aldrig sådana "uppdrag" till Tillväxtverket eller Vinnova. Låt pengarna slussas genom företag eller organisationer som kan respektive bransch och som inte lever på skattepengar.
Steg 2 Gör alla satsningar så att medlen är lån till projekten, går allt bra skall pengarna betalas tillbaka. En sådan regel gör att projektens fokus blir att de skall vara lönsamma satsningar. Det som inte går avskrivs, men det är givetvis ett misslyckande och kan inte utvärderas som "mycket framgångsrikt"
Steg 3 Avväpna motståndarna till detta upplägg, dvs Tillväxtverket och Vinnova
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)