onsdag 21 maj 2014
Vem skapar jobb?
När valrörelsen nu börjar på allvar är detta med arbetslöshet och att minska den på tapeten igen. Det verkar som om våra politiker alltid anser att det är en fråga som de skall "fixa".
Man träter om arbetslöshetens storlek, utveckling och man jämför äpplen med päron.
Eftersom man ändrat sättet att mäta, en EU anpassning, blir historiska siffror ganska meningslösa. Likväl används dessa. Ett grepp som nu lanseras är att i stället mäta antalet sysselsatta. Det verkar ju bra, men även där finns fällor. Inför ett val kan man ju alltid skicka in pengar eller regelsystem av tillfällig art som ökar antalet offentligt anställda. Man kan ju också manipulera definitionen av sysselsatt. Ett sätt är att sysselsätta arbetslösa i olika typer av åtgärder, då är de inte med i statistiken och det hela ser bättre ut.
Grundproblemet är att de politiska instrumenten för att påverka sysselsättningen i näringslivet, som ju uppenbart är viktigast för att förbättra landets ekonomi och den levnadsstandard vi har, inte är populära hos väljarna.
Låt mig ge några exempel på åtgärder som långsiktigt leder till fler jobb:
1) Minskade kostnader att ha anställda (dvs minska arbetsgivaravgifter, kostnader för sjuklön)
2) Minska riskerna för företag att anställa ( Förändra lagarna så att flexiblare avtal kan träffas och att man kan göra sig av med överflödiga utan krångel och risker)
3) Satsa på att delfinansiera företags utveckling av nya marknader och nya produkter.
Alla dessa åtgärder som tveklöst leder till ökad sysselsättning i näringslivet möts av motstånd från väljarna och därmed från de politiska partier som vi har att välja på.
När det gäller punkt 1 så vill man snarare öka kostnaderna för arbetsgivarna. Företagen är en bra mjölkko att dra in skatt från och väljarna ser inte att det är de som betalar i form av minskad lön och högre arbetslöshet.
Punkt 2 uppfattar man som att makten förskjuts till ett fåtal direktörer som kommer att nyttja detta för egen vinning.
Punkt 3 avfärdas med att inte kan väl skattemedel användas för att hjälpa enskilda företag. Alla pengar till "företagsutveckling måste ju gå till myndigheter som anställer handläggare som skall utreda hur man kan få fram nya produkter och öppna nya marknader. Usch att föreslå att företagen skulle få hjälp med detta.
Så slutsatsen blir arbetslösheten kommer alltid att vara en bra fråga att diskutera mellan politiker och det är ett slagträ som alltid kommer att finnas och alla partier kan ha synpunkter och förslag som alla i första hand skall vara lättsålda till väljarna. De uppenbara som ständigt är aktuella är sålunda: Bättre arbetsförmedling, matchning av arbetslösa, gör det svårare att säga upp folk, anställ fler inom offentlig verksamhet-våra behov är ju omättliga, satsa på våra myndigheter...ja ja ja sånt valfläsk det blir
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)