Skattemyndigheten har granskat mitt företag och kommit med en massa idiotiska påståenden. Helt tagna i Luften. Man påstår att vi har köpt material till företaget som vi använder privat och godkänner inte dessa avdrag. Det handlar bl.a om kakel till personalens dusch, dessutom har myndigheten sett kaklet liggande i vår fabrik (ännu ej uppsatt). Man har också fått för sig att våra utlandsresor inte är avdraggilla utan är privata kostnader. Resonemanget är att eftersom flera resor har gjorts i anslutning till helg eller under "lov" (det finns enligt skattemyndigheten höstlov, vinterlov, sportlov, påsklov och sommarlov för oss företagare) så är de privata. Inga utlandsresor överhuvudtaget har godkänts. Det gäller resor till presumtiva kunder, till mässor, för att göra marknadsundersökningar, för möten med kunder som inte betalt fakturor, för att träffa investerare. Allt är underkänt ock klassas som privata nöjesresor. konsekvensen är att jag skall betala skatt, arbetsgivareavgifter och skattetillägg (böter) på hundratals tusen kronor. Först trodde jag det var ett misstag, men efter att ha protesterat så kvarstår beslutet från skattemyndigheten. Med tanke på att min verksamhet har 75 % av intäkterna från export så förstår jag inte hur vi skall kunna göra affärer med utländska kunder om vi inte får dra av utlandsresor. Det hela är som en mardröm men det tycks vara skattemyndigheternas blodiga allvar. Att skattemyndighetens personal anser sig ha rätt att avgöra vad som är nödvändiga resor och inköp av material är ofattbart.
Mina argument tycks passera spårlöst förbi. Vad kan man göra? Måste jag avveckla min exportverksamhet? Ja jag ställer frågorna öppet för jag har inget eget svar. Jag brukar inte bli svarslös men nu är jag det.
måndag 19 november 2007
måndag 12 november 2007
Svart eller vitt arbete?
Tydligen är skillnaden mellan svart och vitt arbete inte uppenbart. Om man betalar en hantverkare eller någon annan person kontant är risken att det är svart betalning stor. Även om ett kvitto skrivs ut så är det inte uppenbart att mottagaren av pengarna bokför dessa på ett korrekt sätt. Det leder till att man som uppdragsgivare eller kund aldrig kan vara säker på om arbetet är svart eller vitt. Detta är orimligt. Givetvis måste det vara mottagaren av ersättning. Dvs den som säljer sitt arbete som har ansvaret för att skatter och avgifter betalas inte köparen av tjänsten. Problemet är sålunda oseriösa företag eller privatpersoner som säljer sin tid utan att ha ett företag. Min fundering är om det inte är lika bra att lägga allt på säljaren. Dvs inbetalning av skatter och arbetsgivareavgifter skall göras av den som säljer och aldrig av en privatperson som köper tjänster. När det då gäller mindre omfattning som att en pensionär klipper en häck eller någon sitter barnvakt eller vad det nu kan vara i en omfattning som uppgår till mindre belopp så är det lika bra att göra detta skattefritt, så är ju fallet i princip redan idag men det är olagligt. Anpassa lagen till verkligheten istället för att jaga enskilda personer som säljer lite tjänster till privatpersoner.
När det gäller större insatser, byggarbete eller dyligt av störe omfattning så är vägen fram att göra detta avdragsgillt och därmed ge underlag för kontroll av utförare att de betalar skatter och avgifter, oberoende om de är företag eller privatpersoner. Det ger också lika förutsättningar hos kund för företag och enskilda peroner som bedriver egen verksamhet utan att ha något företag. Vi slipper en svart och en vit sektor.
Den enda nackdelen jag ser med systemet är att det tar bort möjligheten för journalister att jaga livet ur enskilda personer som inte gjort rätt för sig när man haft lite hjälp hemma. Men istället kan man ju koncentrera sig på verkligt intressanta saker, som t.ex vad staten använder skattepengarna till
När det gäller större insatser, byggarbete eller dyligt av störe omfattning så är vägen fram att göra detta avdragsgillt och därmed ge underlag för kontroll av utförare att de betalar skatter och avgifter, oberoende om de är företag eller privatpersoner. Det ger också lika förutsättningar hos kund för företag och enskilda peroner som bedriver egen verksamhet utan att ha något företag. Vi slipper en svart och en vit sektor.
Den enda nackdelen jag ser med systemet är att det tar bort möjligheten för journalister att jaga livet ur enskilda personer som inte gjort rätt för sig när man haft lite hjälp hemma. Men istället kan man ju koncentrera sig på verkligt intressanta saker, som t.ex vad staten använder skattepengarna till
onsdag 7 november 2007
Alla Svenskar betalar svart
Alla svenskar betalar svarta löner om man verkligen tänker efter. Det är nog omöjligt att undvika detta. Om det är någon av läsarna som tror att man är ren från att ha betalt svarta löner så vill jag bara kort ge några exempel från min egen värld som nog inte är unik utan helt vanlig.
Jag går och klipper mig hos en frisör som inte har någon kassaapparat. Det kostar 100 kr och jag är rätt säker på att många av inkomsterna är svarta, dvs. jag betalar svart lön. Jag har haft hjälp med att måla min sommarstuga. De som målade gav mig ett kvitto, men det saknades momsregistreringsnummer på kvittot och jag köpte själv färgen. Troligtvis var det inget som bokfördes av ”företaget” som utförde arbetet. Jag anlitade en kommunalarbetare som gjorde en utsättning på min tomt, jag beställde arbetet via kommunens växel, men jag fick inget kvitto av den som satte ut. Antagligen var det svart arbete. Jag handlar ibland på loppis i min hemstad. Där står personer som uppenbart säljer regelbundet. Inte får jag något kvitto på loppis, det är svart arbete. Jag köper jultidningar från grannens barn- svart arbete. Jag har ibland barnpassningshjälp när vi skall på fest någon kväll - svart lön. Jag lämnar bilen till service till en som är bra mekaniker men hans förmåga att bokföra är obefintlig, svart arbete. En pensionär klipper vår och grannarnas häck regelbundet, svart arbete. Fönsterputsarna på vårt kontor är utlänningar som gör ett bra arbete men något kvitto har vi inte lyckas få, svart arbete. Sotaren i vår sommarstuga kommer regelbundet på sommaren, att han skulle ha något företag tror jag inte, svart arbete. Jag köper ved av en bonde som sågar och hugger, inga kvitton, svart arbete. Jag åker taxi ibland där taxametern inte sätts på, det kallas fast pris och något kvitto får jag inte, svart arbetskraft. En pensionär i vårt område hjälper till och klär om möbler, han har bytt tyg på några stolar vi har, svart arbete. Vi har slipat om ett golv i vår sommarstuga, kvittot saknar uppgifter på företagets organisationsnummer, svart arbete. Vår cykelreparatör som lagat många punkteringar åt oss är för smutsig om händerna för att skriva kvitto eller slå in beloppet i någon kassapparat, svart arbete. På torget säljs grönsaker av personer som skördar på egen åker och åker till stan och säljer, svarta affärer. Älgkött levereras regelbundet mot viss ersättning av granne som jagar, svart arbete. När min panna krånglar kommer det en rörmokare och fixar den, inte har han med sig kvittensblock, svart arbete. Uppsättning av ny TV antenn var nödvändig när digital TV infördes, arbetet utfördes snabbt och bra men något kvitto har jag inte fått, svart arbete. I skolan organiserar några lärare skidresor till barnen varje sportlov, det blir ett litet överskott till lärarna som åker med, svart arbete.
Ja detta är ett snabbt axplock av svarta löner som jag betalar. Frågan är vem som skulle kunna undvika att betala svarta ersättningar??
Kontentan är att vi alla betalar svarta ersättningar, men det finns i de flesta fall inget alternativ.
Vari ligger felet? Är jag en skattesmitare?
Om jag var politiker skulle ovanstående lista kunna leda till min förtida avgång.
Hur kan vi då kräva av våra politiker att de skall vara rena som snön?
Vari ligger felet? I mitt beteende eller i skattesystemet som förväntar sig att alla enligt ovan skulle betala skatt på det arbete de uppenbart gjort?
Jag går och klipper mig hos en frisör som inte har någon kassaapparat. Det kostar 100 kr och jag är rätt säker på att många av inkomsterna är svarta, dvs. jag betalar svart lön. Jag har haft hjälp med att måla min sommarstuga. De som målade gav mig ett kvitto, men det saknades momsregistreringsnummer på kvittot och jag köpte själv färgen. Troligtvis var det inget som bokfördes av ”företaget” som utförde arbetet. Jag anlitade en kommunalarbetare som gjorde en utsättning på min tomt, jag beställde arbetet via kommunens växel, men jag fick inget kvitto av den som satte ut. Antagligen var det svart arbete. Jag handlar ibland på loppis i min hemstad. Där står personer som uppenbart säljer regelbundet. Inte får jag något kvitto på loppis, det är svart arbete. Jag köper jultidningar från grannens barn- svart arbete. Jag har ibland barnpassningshjälp när vi skall på fest någon kväll - svart lön. Jag lämnar bilen till service till en som är bra mekaniker men hans förmåga att bokföra är obefintlig, svart arbete. En pensionär klipper vår och grannarnas häck regelbundet, svart arbete. Fönsterputsarna på vårt kontor är utlänningar som gör ett bra arbete men något kvitto har vi inte lyckas få, svart arbete. Sotaren i vår sommarstuga kommer regelbundet på sommaren, att han skulle ha något företag tror jag inte, svart arbete. Jag köper ved av en bonde som sågar och hugger, inga kvitton, svart arbete. Jag åker taxi ibland där taxametern inte sätts på, det kallas fast pris och något kvitto får jag inte, svart arbetskraft. En pensionär i vårt område hjälper till och klär om möbler, han har bytt tyg på några stolar vi har, svart arbete. Vi har slipat om ett golv i vår sommarstuga, kvittot saknar uppgifter på företagets organisationsnummer, svart arbete. Vår cykelreparatör som lagat många punkteringar åt oss är för smutsig om händerna för att skriva kvitto eller slå in beloppet i någon kassapparat, svart arbete. På torget säljs grönsaker av personer som skördar på egen åker och åker till stan och säljer, svarta affärer. Älgkött levereras regelbundet mot viss ersättning av granne som jagar, svart arbete. När min panna krånglar kommer det en rörmokare och fixar den, inte har han med sig kvittensblock, svart arbete. Uppsättning av ny TV antenn var nödvändig när digital TV infördes, arbetet utfördes snabbt och bra men något kvitto har jag inte fått, svart arbete. I skolan organiserar några lärare skidresor till barnen varje sportlov, det blir ett litet överskott till lärarna som åker med, svart arbete.
Ja detta är ett snabbt axplock av svarta löner som jag betalar. Frågan är vem som skulle kunna undvika att betala svarta ersättningar??
Kontentan är att vi alla betalar svarta ersättningar, men det finns i de flesta fall inget alternativ.
Vari ligger felet? Är jag en skattesmitare?
Om jag var politiker skulle ovanstående lista kunna leda till min förtida avgång.
Hur kan vi då kräva av våra politiker att de skall vara rena som snön?
Vari ligger felet? I mitt beteende eller i skattesystemet som förväntar sig att alla enligt ovan skulle betala skatt på det arbete de uppenbart gjort?
måndag 5 november 2007
Granska NUTEK och ALMI
När drevet går mot våra politiker eller företagsledare för att de gjort sig skyldiga till något omoraliskt eller olagligt finns det ingen hejd på hur stort utrymme detta får ta i media. Ett litet snedsteg kan leda till spaltkilometerar och många timmars uppmärksamhet i radio och TV. Men när riksrevisionen konstaterar att ALMI och NUTEK, som är en statlig myndigheter hanterar våra skattemedel på ett oförsvarligt sätt då är det tyst. När skattepengarna hamnar i fel händer eller det blir inga resultat av satsningar eller man prioriterar sina nära och kära när det handlar om att dela ut pengar var är journalisterna då? När kallade man senast inNUTEKs generaldirektör till TV soffan för att denne får försvara verkets klantigheter eller att ALMIS VD får förklara varför ALMIs pengar hamnar i fel fickor. Nej det händer aldrig. Frågan är varför?
Är det mer acceptabelt att myndigheter begår oegentligheter än privatpersoner? Det borde ju vara tvärt om. Våra myndigheter som gör av med miljarder av skattemedel borde vara de första att granskas. Månne det vara så att journalisterna inte är intresserade av att gräva i myndigheter utan hellre i offentliga personers göranden och låtanden.
Den senaste tidens häxjakt på politiker tycks återkomma år ut och år in. Alltid är det något som kan kritiseras men myndigheternas slarv med våra skattepengar det glömt och förlåtet direkt och kan fortgå år ut och år in utan att något görs eller att det äns diskuteras.
Vi läsare måste göra våra röster hörda. Vi vill att ni journalister ägnar minst lika lång tid år myndighetsmissbruk som åt enskilda personers slarv eller mygel. Jag vill se lite hederlig grävande journalistik i våra myndigheters hantering av sin verksamhet och hur skattemedel används. Det borde ju vara minst lika fruktansvärt att försnilla skattemedel som att undanhålla skatt och minst lika läsvärt. Nyhetsvärdet borde dessutom vara större med tanke på att det aldrig sker någon granskning av media i den världen.
Är det mer acceptabelt att myndigheter begår oegentligheter än privatpersoner? Det borde ju vara tvärt om. Våra myndigheter som gör av med miljarder av skattemedel borde vara de första att granskas. Månne det vara så att journalisterna inte är intresserade av att gräva i myndigheter utan hellre i offentliga personers göranden och låtanden.
Den senaste tidens häxjakt på politiker tycks återkomma år ut och år in. Alltid är det något som kan kritiseras men myndigheternas slarv med våra skattepengar det glömt och förlåtet direkt och kan fortgå år ut och år in utan att något görs eller att det äns diskuteras.
Vi läsare måste göra våra röster hörda. Vi vill att ni journalister ägnar minst lika lång tid år myndighetsmissbruk som åt enskilda personers slarv eller mygel. Jag vill se lite hederlig grävande journalistik i våra myndigheters hantering av sin verksamhet och hur skattemedel används. Det borde ju vara minst lika fruktansvärt att försnilla skattemedel som att undanhålla skatt och minst lika läsvärt. Nyhetsvärdet borde dessutom vara större med tanke på att det aldrig sker någon granskning av media i den världen.
fredag 2 november 2007
Ändra skadeståndsersättningen vid medias förtal
För att få bukt med medias ständiga jagande efter skandaler och ofta helt grundlösa påståenden om människors göranden och låtanden behövs en bättre maktbalans mellan jagande journalister och deras byten. Konsekvenserna av att lägga ner ett byte som visade sig vara oskyldigt måste vara helt annorlunda än en liten prick i protokollet från pressombudsmannen eller i värsta fall en dom om ett symboliskt skadestånd på en krona, eller att man får publicera en småstilt dementi.
Mitt förslag är att lagen ändras så att skadestånd för drabbad enskild individ eller för den delen företag, inte har något tak och att det skall beräknas efter principer där man tar hänsyn till förlorade framtida inkomster, förlorade vinster, förlorat anseende, förstört varumärke, psykiskt lidande mm och att domstolarna och åklagare utbildas i att driva förtalsärenden så att skadeståndsnivåerna får en dämpande effekt på medias ständiga jakt på nya offer.
Idag finns ingen motkraft och det har lett till ett maktförhållande som innebär att mediakonsulter lär ut att man inte skall säga emot journalister, man skall snabbt göra en "pudel" dvs lägga sig ner och förklara sig skyldig till allt som sägs och underdånigt be om förlåtelse. Om man gör det så ger sig drevet. Om man hävdar sin rätt och kanske till och med gör detta på ett arrogant sätt då är det klippt. Media blir ett monster som krossar dig och kanske även ditt företag och bevisar vem det är som har rätt att slå. Inte kan du som offer slå tillbaka nej nej nej, hur skulle det se ut. Då kan det ju ifrågasättas om media har rätt och det är ju aldrig bra enlig medialogiken. Att hänvisa till anonyma källor skall heller inte kunna hålla i en domstolsprövning, då skall eventyuella bevis prövas som i alla rättstvister. anonyma källor får inte ha något bevisvärde i prövning av förtal och ekonomisk skada på grund av medias vinklingar av verkligheten.
Men att få till stånd en förändrad lagstiftning innebär att man måste utmana maktens centrum och vem vågar det? En regering som försöker driva igenom detta kommer givetvis att tvingas på fall av mediamakten så det finns nog litet hopp om att en förändring kan komma till stånd den vägen. Kanske det finns ett hopp i bloggvärlden. Om vi som skriver bloggar och som inte är beroende av medialogiken eller politiska röster agerar kan vi kanske rubba maktbalansen och ta de drabbades parti.
Mitt förslag är att lagen ändras så att skadestånd för drabbad enskild individ eller för den delen företag, inte har något tak och att det skall beräknas efter principer där man tar hänsyn till förlorade framtida inkomster, förlorade vinster, förlorat anseende, förstört varumärke, psykiskt lidande mm och att domstolarna och åklagare utbildas i att driva förtalsärenden så att skadeståndsnivåerna får en dämpande effekt på medias ständiga jakt på nya offer.
Idag finns ingen motkraft och det har lett till ett maktförhållande som innebär att mediakonsulter lär ut att man inte skall säga emot journalister, man skall snabbt göra en "pudel" dvs lägga sig ner och förklara sig skyldig till allt som sägs och underdånigt be om förlåtelse. Om man gör det så ger sig drevet. Om man hävdar sin rätt och kanske till och med gör detta på ett arrogant sätt då är det klippt. Media blir ett monster som krossar dig och kanske även ditt företag och bevisar vem det är som har rätt att slå. Inte kan du som offer slå tillbaka nej nej nej, hur skulle det se ut. Då kan det ju ifrågasättas om media har rätt och det är ju aldrig bra enlig medialogiken. Att hänvisa till anonyma källor skall heller inte kunna hålla i en domstolsprövning, då skall eventyuella bevis prövas som i alla rättstvister. anonyma källor får inte ha något bevisvärde i prövning av förtal och ekonomisk skada på grund av medias vinklingar av verkligheten.
Men att få till stånd en förändrad lagstiftning innebär att man måste utmana maktens centrum och vem vågar det? En regering som försöker driva igenom detta kommer givetvis att tvingas på fall av mediamakten så det finns nog litet hopp om att en förändring kan komma till stånd den vägen. Kanske det finns ett hopp i bloggvärlden. Om vi som skriver bloggar och som inte är beroende av medialogiken eller politiska röster agerar kan vi kanske rubba maktbalansen och ta de drabbades parti.
onsdag 31 oktober 2007
NUTEK skall byta namn?

Efter att ryktet om NUTEK.s nedläggning har gått som en löpeld genom landet tycks det inte tagit fyr på NUTEK. När jag igår var på NUTEK trodde jag att jag skulle mötas av sorgsna miner och deppiga personer. Så var inte fallet. Nej nya lokaler, god stämning och en förtröstan inför framtiden. En veteran formulerade det hela ungefär så här "Vadå NUTEK, vad vi heter spelar faktiskt ingen roll. Det är många företag som byter namn och loggo.
Det är snarare en nytändning. Lite omorganisation. Möjlighet till lite lönelyft för somliga och sedan är det bara att köra vidare som förr. Att inriktningen eventuellt skulle ändras lite spelade ingen roll. Det hade skett så många gånger förr så det var bara bra att det händer lite i korridorerna. Tanken på att några skulle vara tvungna att lämna skutan fanns knappast. Några går i pension och viss minskning i nyanställningen skulle kanske inträffa, men det var inget allarmerande i detta. Tänk så fint det är att vara statligt anställd. Ingen risk att lönen slutar komma och ibland får man en kick av att byta visitkortsdesign.
Man kan inte annat än att bli förundrad över förhållanderna. Men för de som jobbar på NUTEK är läget lugnt.
fredag 26 oktober 2007
Vad gör regeringen åt näringspolitiken?
Vi minnesgoda har starka förväntningar på alliansregeringen. Efter att under åratal ha hört företrädare för allianspartierna i olika sammanhang, i debatter, i riksdagen, i media och i personliga möten kritisera den s-märkta näringspolitiken kan man inte låta bli att undra över dagens situation. Varför kör man inte igång förändringsarbetet? Vi företagare (om jag nu får göra mig till tals för oss alla) har trott att minst följande skulle hända snabbt:
1) Minska myndigheternas makt över företagen
2) Underlätta administrationen av moms och skatter så att vi inte likviditetsbelastas med preliminära skatter samt med moms som ännu inte flutit in
3) Avveckla konkurrensen från offentligt ägda företag. Skattemedel borde kunna användas till något bättre än att driva företag med
4) Avskaffa ALMI, NUTEK, Vinnova och länsstyrelsepengar till "företagsstöd"
5) Avskaffa föråldrad arbetslagstiftning med förturer och regler för uppsägning som inte passar företag med mindre än 20 anställda.
6) Inför en riskdelningsfond som möjliggör för företag att dela risken med staten i nysatsningar med hög risk (lån med återbetalning)
Dessutom tycker vi att staten skall ta fram ny skattelagstiftning som är anpassad för småföretagens villkor, dvs inga specialregler som missgynnar fåmansföretag, inte tolkningsföreträde hos skattemyndigheten vad gäller tvister, inga av skattemyndigheten utdömnda "böter" för enligt myndigheten felaktig skattehantering. Tvister mellan myndighet och företag bör avgöras av fristående domstol och inte av andra myndigheter.
Ja detta var bara en smakbit av vad vi förväntar oss. När blir det action och slut på snacket?
1) Minska myndigheternas makt över företagen
2) Underlätta administrationen av moms och skatter så att vi inte likviditetsbelastas med preliminära skatter samt med moms som ännu inte flutit in
3) Avveckla konkurrensen från offentligt ägda företag. Skattemedel borde kunna användas till något bättre än att driva företag med
4) Avskaffa ALMI, NUTEK, Vinnova och länsstyrelsepengar till "företagsstöd"
5) Avskaffa föråldrad arbetslagstiftning med förturer och regler för uppsägning som inte passar företag med mindre än 20 anställda.
6) Inför en riskdelningsfond som möjliggör för företag att dela risken med staten i nysatsningar med hög risk (lån med återbetalning)
Dessutom tycker vi att staten skall ta fram ny skattelagstiftning som är anpassad för småföretagens villkor, dvs inga specialregler som missgynnar fåmansföretag, inte tolkningsföreträde hos skattemyndigheten vad gäller tvister, inga av skattemyndigheten utdömnda "böter" för enligt myndigheten felaktig skattehantering. Tvister mellan myndighet och företag bör avgöras av fristående domstol och inte av andra myndigheter.
Ja detta var bara en smakbit av vad vi förväntar oss. När blir det action och slut på snacket?
fredag 12 oktober 2007
myndigheternas näringspolitik
Efter att ha haft kontakter med ALMI, NUTEK och Vinnova för att få lite uppbackning i vår utveckling av produkter och produktion kan jag konstatera att det finns en massa föreställningar hos dessa myndigheter om vad som skall göras för att utveckla företagen i Sverige. Dessa uppfattningar tycks komma uppifrån några styrande myndighetspersoner som fått för sig att än det ena än det andra är bra att stödja och på samma sätt stryker man bort områden och möjliga statliga insatser efter eget huvud. Hur kan det komma sig att det finns ett antal centralbyråkrater som vet bäst hur vi skall utveckla vårt företag? De regler man infört för onekligen tanken till planekonomi och 5-årsplaner som man var så duktig på i Sovjetunionen. Uppfyllelsen av planerna tycks precis som där också gå mycket bra. Sålunda är alla ALMIS, NUTEK och Vinnovas program för utveckling av företagen i Sverige mycket framgångsrika. Det visar deras egna mätningar mycket klart. Alltså vet de bäst!
tisdag 9 oktober 2007
Lurad på konfekten
Efter att ha varit i kontakt med ALMI ett antal gånger för att få ordning på vår ansökan om bidrag till produktutveckling, som de ger under en förfärligt massa villkor, fick vi i förra veckan in vår ansökan. När jag nu ringde för att höra när man kan förvänta sig ett beslut är svaret, hör och häpna - "Det beror på om det blir några pengar från regeringen. De pengar vi fått för 2007 har varit slut sedan i våras". Va, - de har inga pengar - men liktväl talat ALMI väl för att vi skall göra en ansökan, som faktiskt tog ganska mycket tid och kraft. Hela tiden visste ALMI att det inte fanns några pengar att hämta. Nu vill man att vi skall skriva till regeringen och klaga på att ALMI inte fått mera bidragspengar att dela ut!
Fy Fy Fy är det enda jag kan säga, lurad på konfekten. Vår ansökan är dock enligt ALMI bra för deras statistik. Man kan visa att det är många företag som vill ha bidrag, vilket i detta fall inte är sant. Vi ville först låna pengarna, men det fanns hinder även där, så ALMI föreslog ett bidrag eftersom det fanns bidragspengar till produktutveckling. Men vi blev lurade, frågan är varför??
Fy Fy Fy är det enda jag kan säga, lurad på konfekten. Vår ansökan är dock enligt ALMI bra för deras statistik. Man kan visa att det är många företag som vill ha bidrag, vilket i detta fall inte är sant. Vi ville först låna pengarna, men det fanns hinder även där, så ALMI föreslog ett bidrag eftersom det fanns bidragspengar till produktutveckling. Men vi blev lurade, frågan är varför??
tisdag 2 oktober 2007
Regionen använder skattemedel för att konkurrera ut företag !
Visste ni att region Skåne har en verksamhet som med hjälp av skattemedel konkurrerar ut privata företag? Det verkar som om region skåne har en ambition att expandera sin verksamhet inom många områden och att man använder skattemedel för att etablera verksamheter som tidigare skötts av privata företag. Dessa kan svårligen konkurrera med regionens verksamhet så det är bara att packa igen eller göra något annat. Varför finns det ingen regel som hindrar stat, regioner, kommuner att bedriva med företag konkurrerande verksamhet ? Man kan ju ha en viss förståelse om det gäller basservice som sjukvård, elförsörjning, vatten och avlopp, även om det även här kan finnas väl så bra privata alternativ. När det gäller verksamhet som bedrivs av mindre företag och handlar om tjänster som redan är väletablerade på marknaden av privata företag blir man upprörd. Uppenbart verkar motivet vara att ge jobb till anställda på regionen som därmed lyckas dra in en del pengar från marknaden till sina egna löner. Detta måste uppföra, att vi först betalar skatt och sedan används dessa pengar till att konkurrera ut de som dragit in skatteunderlaget är inte bara dumt utan borde vara olagligt!
måndag 1 oktober 2007
skattegranskning
Idag fick jag besök av två personer från skattemyndigheten, de ville ha svar på några frågor om mina kostnader. Jag tog de runt i vårt utvecklingslab och förklarade vad vi håller på med. Det kan inte vara så lätt att sitta och granska företags underlag och verifikationer och inte veta vad de arbetar med så jag ägnade lång tid åt att beskriva vår verksamhet. Förhoppningsvis har de nu bättre förståelse för vad vi gör så vi slipper dumma frågor. Den granskning man startat verkar på mig som ganska oproffessionell, man vill ha information om sambandet mellan vissa kostnader och intäkter i vår verksamhet, Som alla företagare vet är det ibland oklar, speciellt när det gäller vår utvecklingsverksamhet. Hur som helst så hoppas jag att saken är ur världen
onsdag 26 september 2007
Almi skickar min produktide till konkurrenter
Mina försök att få hjälp med finansieringen av en produkt som vi håller på och utvecklar har tagit en ny vändning. Efter att ha träffat ALMIs "affärskonsult" som lovat att hjälpa till med ett statligt bidrag på 300.000 kr om vi satte lika mycket själva har nu tagit en oväntad vändning. Den ansökan som vi gjorde skulle enligt ALMI innehålla beskrivning av produkten och marknaden. Vi var lite tveksamma till att ge så mycket information om detta men det behövdes för att kunna bedömma innehållet. Nu har det visat sig att ALMI ingår i något slags partnerskap med andra organinsationer i vår region och man har skickat ut vårt material till ja vi vet inte hur många andra. Detta har nu för med sig att det hela har läckt till vår främste konkurrent som nu gottar sig åt att man har fått hjälp med att identifiera marknad och produktdesign. Hur sjutton är detta möjligt. Från att sett en möjlighet till lite statligt bidrag har vi nu hamnat i en besvärlig situation. Hela projektets lönsamhet är nu i gungning
fredag 7 september 2007
Näringsdepartementet
Näringsdepartementet är, för er som inte vet, en del av regeringen. Där finns Maud Olofsson som är högsta hönset, dvs näringsminister och det är där som Sveriges näringspolitik formas.
För många av mina kollegor är detta ganska okänt. Men jag har förstått i mina kontakter med NUTEK och ALMI att de lyder under näringsdepartementet så eventuella klagomål bör ställas dit. Tidigare näringsministrar har varit Leif Pagrotsky, Thomas Östros, Mona Sahlin, Björn Rosengren, Anders Sundström och en gång i tiden Nils G. Åsling men då hette det hela industridepartementet, men det lär vara samma sak. Näringsdepartementet är för oss företagare med andra ord viktigt. PÅ något sätt har de också koppling till företagsregler och beskattning. Arbetsrätten dvs lagar om anställning finns på arbetsmarknadsdepartementet som är ett eget departement.
Jag tror det är viktigt att hålla koll på vad som sker på näringsdepartementet om man vill förstå och påverka vad som sker när det gäller för oss företagare viktiga saker. Jag kommer därför att försöka få mer information om vad som rör sig där nu när vi har en borgerlig regering borde ju våra frågor få en bättre hantering
För många av mina kollegor är detta ganska okänt. Men jag har förstått i mina kontakter med NUTEK och ALMI att de lyder under näringsdepartementet så eventuella klagomål bör ställas dit. Tidigare näringsministrar har varit Leif Pagrotsky, Thomas Östros, Mona Sahlin, Björn Rosengren, Anders Sundström och en gång i tiden Nils G. Åsling men då hette det hela industridepartementet, men det lär vara samma sak. Näringsdepartementet är för oss företagare med andra ord viktigt. PÅ något sätt har de också koppling till företagsregler och beskattning. Arbetsrätten dvs lagar om anställning finns på arbetsmarknadsdepartementet som är ett eget departement.
Jag tror det är viktigt att hålla koll på vad som sker på näringsdepartementet om man vill förstå och påverka vad som sker när det gäller för oss företagare viktiga saker. Jag kommer därför att försöka få mer information om vad som rör sig där nu när vi har en borgerlig regering borde ju våra frågor få en bättre hantering
torsdag 6 september 2007
Bidrag till produktutveckling
Jag håller på och utveckla nya produkter till mitt företag och har fått tips om att man kan få bidrag från NUTEK för att göra detta. Det lät bra och jag tycker det är rimligt att staten är med och finansierar mina satsningar på grejer som kan skapa en hel del arbetstillfällen och därmed skatt till staten. Jag tänker låta er vara med på den resa som jag uppenbart startat i och med att jag tagit kontakt med en handläggare och frågat om jag kan få en riskdelning tilll stånd. Det inledande samtalet har gett mig föraningar men jag vet inte hur detta kommer att sluta. Ge mig gärna tips på vägen
tisdag 28 augusti 2007
Bidrag från ALMI?
Jag har en bekant som håller på och starta ett nytt företag. Det är inom upplevelsebranschen och hon har nu fått för sig att hon skall gå till banken och låna massor med penga (1Mkr) för att göra en hemsida och att utveckla sina produkter. Samtidigt har hon sett att hon kan få bidrag för att hon är kvinna men hon har ingen aning om hur det går till. Det fixar sig nog senare är hennes inställning. Med tanke på att hon nu pantsätter sitt hus och att det enligt min mening är osäkert om det hela kommer att bli ekonomiskt lönsamt råder jag henne att inte gå till banken. Men det verkar inte hjälpa. Jag har tipsat henne om ALMI men hon tror att de ger henne bidrag när hon väl är igång. Vad skall hon göra ???
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)