Det finns ett gammalt ordspråk som säger att makt korrumperar och att absolut makt absolut korrumperar. Ofta tas detta upp när man i Sverige beskriver förhållandena i andra länder. Speciellt om staten som man kritiserar inte uppfyller svenska kriterier på demokrati.
Det tycks också vara så att den allmänna uppfattningen i Sverige är att vårt statskick garanterar och skyddar oss medborgare mot att bli utsatta för förtryck och förföljelse.
Detta är tyvärr inte sant.
Våra myndigheter styrs inte enligt demokratiska principer utan med utgångspunkt från att myndigheten bevakar och verkställer ett mandat som de en gång i tiden har fått av en regering.
När myndigheten väl är igång så tycks allt fokus ligga på att bevara sin egen existens och att visa upp för politiker att man behövs. Sålunda gäller att myndigheten måste visa att det egna verksamhetsområdet är absolut nödvändigt att satsa på. Minst måste regeringen anslå pengar så att det räcker till löner och gärna mer pengar så att man kan expandera. Motivet för den egna existensen varierar från antalet upptäckta fuskare i samhället inom det egna området till att bevisa att myndigheten lönar sig dvs drar in mer pengar till statskassan än den kostar.
Målgruppen för myndigheternas insatser är företag och enskilda personer.
De som råkar i klorna på en myndighet är så gott som alltid chanslös. Myndighetspersoner står starka och backas upp av andra myndigheter så utsikterna att få rätt för en enskild person eller mindre företag är mycket små. Här gäller inte demokrati och rättvisa utan här gäller det att myndigheten skall motivera sin egen existens och då klämmer man åt för att få fler framgångsrika insatser i sin statistik. Att det kan handla om grovt rättsövergrepp är inget som kommer upp på agendan. Endast ett litet fåtal fall kan uppmärksammas av media och man kan förfasa sig över exemplet. Men att maktmissbruket är satt i system och ökar. Det är inte på agendan.
Vad kan man göra åt denna utveckling? Ja det är en svår fråga, som jag inte har något svar på.
Ge gärna en kommentar med ett exempel om ni har något.
fredag 25 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar